2013. március 26., kedd

Madeleine egy kicsit másképp

Madeleine forma helyett muffin forma... Így is elkészíthetjük a madeleint, ha épp arra vágyunk... A forma más, az íz ugyanaz! :)

Hozzávalók:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 csipet só
2 tojás
10 dkg cukor
                                                                                                                1 citrom reszelt héja

                                                                                                                 Mázhoz:
                                                                                                                 14 dkg porcukor
                                                                                                                 2 kiskanál sótlan vaj
                                                                                                                 1 evőkanál kakaópor
                                                                                                                 1 evőkanál tej


Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 °C-ra. A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, majd robotgéppel 4-5 perc alatt habosra keverjük a tojásokat meg a cukrot. A citromhéját a cukros tojáshabba reszeljük, fakanállal beleforgatjuk a lisztet, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a vajat. A kész tésztát 10 percre a hűtőbe rakjuk, hogy enyhén besűrűsödjön. A muffin papírok aljába kanalazzuk a tésztát, úgy, hogy 1 cm magasan legyen a tészta. 10 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt miközben sül, a tésztát megint visszarakjuk a hűtőbe. Ha kész vagyunk a hamis madeleinekkel, akkor teljesen kihűtjük őket és közben elkészítjük a mázat. 
Máz: A hozzávalókat egy tálban forró gőz fölé tesszük, és lassan melegítjük. Addig keverjük, amíg a máz sima és fényes nem lesz. Azonnal fel kell használjuk! A hamis madeleineket mártsuk bele a mázba, tetszés szerint, ahogy nekünk tetszik. Csak az alját, vagy csak a tetejét, vagy éppen az egyik oldalát. Én az alját választottam :) Mártsuk bele és sütőpapíron hagyjuk megszilárdulni. Ha megszilárdult fogyaszthatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése