Hozzávalók: (18-20 cm formához)
Piskótához:
6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Sziruphoz:
1 dl víz
5 dkg cukor
50 ml rum
Trüffelkrémhez:
1,5 dl habtejszín
25 dkg cukor
12 dkg cukrozatlan kakaópor
40 dkg puha vaj
1 narancs reszelt héja
Díszítéshez:
1 tábla étcsokoládé
1 narancs
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét a cukor felével habbá verjük, a cukor másik felével a sárgáját kihabosítjuk. A két habot összekeverjük, végül a kakaóval elkevert lisztet is beleforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába töltjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Először 180°C-on 20 percig, majd 160°C-on további 20 percig.
- A krémhez a tejszínt a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd még 5 percig kis lángon forrni hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon benne. A tűzről levéve kézi habverővel belekeverjük az átszitált kakaóport, majd 2 részletben a puha vajat is hozzáadjuk. Egy peremes tálcára borítjuk, hogy hamarabb kihűljön. Kihűlés után mély tálba tesszük, és géppel kihabosítjuk, hogy kissé világosodjon.
- A sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk, amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot is.
- A kihűlt piskótát 3 lapba vágjuk, a piskótalapokat a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy minden lapot meglocsolunk a sziruppal. Kevés krémmel körbekenjük a tortát, majd fésűkártyával vagy villával megmintázzuk az oldalát.
- Díszítéshez az étcsokoládét vízgőz fölött, vagy mikróban felolvasztjuk. Pár cikkekre vágott narancsgerezdet félig belemártunk, majd a tortára helyezzük. A még meleg olvasztott csokoládét egy tálca hátlapjára simítjuk, és miután teljesen megszilárdult egy éles késsel magunk felé forgácsokat húzunk. A tortára szórjuk díszítésként.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése