A sajátkezűleg gyártott linzer tészta gyakorlást igényel, de megéri a fáradtságot! Könnyű, nem túl édes, ezért akik nem kimondottan édesszájúak, ők is bátran bele kóstolhatnak! :)
Hozzávalók: (8 személyre)
A tésztához:
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 150 g liszt
A banános töltelékhez:
- 500 g banán gyümölcshús
- 1 db nagy citrom leve
- 4 db tojás
- 200 ml tejszín
- 110 g cukor
- 2 evőkanál fehér rum
- 100 g liszt
A díszítéshez:
- 100 g (ét) tortabevonó
- cukorgyöngyök
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Vajazzunk ki egy 22cm átmérőjű piteformát.
2. Először a tésztát készítsük el. A lisztet keverjük el a porcukorral, majd gyúrjuk hozzá a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor! Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.
3. Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a piteformát alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg.
4. Hámozzuk meg a banánokat, és turmixgépben mixeljük össze a citromlével. (Ha nincs turmixgépünk, a banánokat villával törjük össze.)
5. Keverjük össze a tojásokat egy edényben a liszttel, cukorral, rummal, és a tejszínnel, és a banánok püréjét kis adagokban.
6. Tegyük a tölteléket a formába, és maximum 30 percig süssük 200 °C-on.
7. Ez idő alatt a leírás szerint megolvasztjuk a tortabevonót.
8. Ha megsült a pite, hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából - javaslom a hűtőben hidegre hűtést.
9. Ráöntjük a pite tetejére a tortabevonót, és egy spatula segítségével elsimítjuk szép simára. Cukorgyöngyökkel díszítjük.
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése