2012. január 2., hétfő

Banánkrémes pite

A sajátkezűleg gyártott linzer tészta gyakorlást igényel, de megéri a fáradtságot! Könnyű, nem túl édes, ezért akik nem kimondottan édesszájúak, ők is bátran bele kóstolhatnak! :)








Hozzávalók: (8 személyre)


A tésztához:
- 50 g porcukor
- 100 g vaj
- 150 g liszt


 A banános töltelékhez:
 - 500 g banán gyümölcshús
 - 1 db nagy citrom leve
 - 4 db tojás
 - 200 ml tejszín
 - 110 g cukor
 - 2 evőkanál fehér rum
 - 100 g liszt


 A díszítéshez:
 - 100 g (ét) tortabevonó
 - cukorgyöngyök 

                                                                        
Elkészítés:


1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Vajazzunk ki egy 22cm átmérőjű piteformát.
2. Először a tésztát készítsük el. A lisztet keverjük el a porcukorral, majd gyúrjuk hozzá a vajat. Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor! Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.
3. Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a piteformát alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg.
4. Hámozzuk meg a banánokat, és turmixgépben mixeljük össze a citromlével. (Ha nincs turmixgépünk, a banánokat villával törjük össze.)
5. Keverjük össze a tojásokat egy edényben a liszttel, cukorral, rummal, és a tejszínnel, és a banánok püréjét kis adagokban.
6. Tegyük a tölteléket a formába, és maximum 30 percig süssük 200 °C-on.
7. Ez idő alatt a leírás szerint megolvasztjuk a tortabevonót.
8. Ha megsült a pite, hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából - javaslom a hűtőben  hidegre hűtést.
9. Ráöntjük a pite tetejére a tortabevonót, és egy spatula segítségével elsimítjuk szép simára. Cukorgyöngyökkel díszítjük. 
                                                                    Jó étvágyat! :)


                                                                                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése